Vad händer egentligen när vi blir stressade?

Publicerat av Yogispirit.se den

Kort sammanfattat, när vi blir stressade aktiveras vårt sympatiska nervsystem som även är vårt ”fight or flight” läge. Tips längre ner på hur vi kan komma ur det!

Det innebär att när vi blir utsatta för någon form av fara, så skickar kroppen genast ut all kraft och blod ut i musklerna för att vi ska kunna springa fort. Våra sinnen skärps så vi kan upptäcka nyanser för att kunna säkra vår överlevnad.

När vi befinner oss utom fara slappnar kroppen av, och det parasympatiska nervsystemet aktiveras istället. Här är det lugn och ro, och den största energin går åt att smälta vår mat. Båda dessa system är livsnödvändiga, och en balans här är av största vikt. Faran blir när vi aldrig kan varva ner, och ständigt befinner oss i Fight and Flight läge, vilket så småningom leder till diverse hälsoproblem. Det blir helt enkelt blockeringar som byggs upp över tid.

I vår vardag har vi oftast inga situationer som innebär fara för livet, men vårt autonoma nervsystem tror det i många lägen. Det kan kicka igång för något så simpelt som när du hör en notis om att ett mail trillat in i din inkorg.

Så, vad ska man göra? Isolera sig någonstans utanför det moderna samhället?

Det kan absolut vara en bra idé att ta en detox från vardagen, men vi behöver hitta verktyg som fungerar för att centrera oss och landa in i nuet i vårt verkliga liv också, inte bara när vi ”flyr” från det.


Just i morse hamnade jag i en situation av stresspåslag. Jag skulle få till de vardagliga morgonbestyren och dessutom lyckas komma i tid till jobbet. (ja, jag är en tidsoptimist)
I dessa situationer är det lätt att hamna i ilska, frustration, irritation, skylla på andra för att man hamnat i ett sådant läge.

Så, hur hanterade jag detta? Jag tog ett djupt andetag in, höll andetaget en stund och suckade ut.
Sen startade jag låten jag länkat här, och dansade mig i genom resten av morgonbestyren med ett leende på läpparna och skrattade åt min reaktion. Våga ta plats, slappna av och låt musiken styra dig!

Så underbar låt att dansa loss och släpp dina spänningar låt. Njut, och skaka loss!

För vad hjälper det att man irrar omkring och blir irriterad? Knappast blir man klar tidigare, och de som befinner sig i ens närvaro dras med i samma energi.

Nu kunde vi istället dansa ut genom dörren, njuta av soluppgången ovanför och ta in att vi blivit välsignade med ännu en dag i livet.

Med kärlek, Frida Yogi Spirit